Pop Ljubina 31, Doboj

ISTORIJAT ŠKOLE

Medicinsku školu u Doboju osnovao je Narodni odbor sreza Doboj 15.09.1960. godine, na osnovu člana 155. opšteg Zakona o školstvu "Sl.glasnik FNRJ" broj 28/58.

Škola je smještena u zgradi sagrađenoj još 1930.godine, a razvila se iz dvogodišnje večernje škole koju je pri Opštoj bolnici u Doboju prema potrebi organizovao dr Vladislav Vuković, koji je ujedno bio i prvi direktor ove škole. Godine 1958.zgrada je nadograđena , a školske 1960/61. upisana je prva generacija redovnih učenika škole, raspoređenih u tri odjeljenja.

Škola se nalazi u neposrednoj blizini Opšte bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju, što je olakšavajuća okolnost s obzirom da je od svog osnivanja vezana za bolnicu, tako što se u njoj odvija praktični dio nastave. Od školske 1993/1994. se nastava odvija po novom planu i programu, a ista godina je značajna jer je tada prvi puta obilježena školska slava Sveti Sava. 

Pored redovnih nastavnih aktivnosti, u školi su tokom decenija njenog rada djelovale različite sekcije. Davne 1971. članovi literarne sekcije su pokrenuli časopis Medicinar, koji povremeno izlazi. Takođe, rezultat rada članova ove sekcije su i mnogi literarni radovi koji su osvojili zapažene rezultate. U kulturno-obrazovnom životu naše škole, ali i grada Doboja, aktivno djeluje dramska sekcija. Svakako treba istaknuti i rad istorijske sekcije, čiji su članovi na regionalnim i međudržavnim takmičenjima iz istorije osvojili prva mjesta. Članovi sportskih sekcija su na opštinskim i regionalnim takmičenjima osvajali mnoge nagrade. Takođe, rad članova sekcije prve pomoći kao i ekipe Crvenog krsta nekoliko puta je krunisan osvajanjem prvog mjesta na važnim takmičenjima. Njihov najveći uspjeh je osvajanje prvog mjesta na državnom takmičenju i odlazak na međunarodno takmičenje u Beč. 

Od 2003. godine škola radi po novom nastavnom planu i programu. Uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture i lokalne zajednice je 2007.godine obnovljena školska zgrada, čime su stvoreni bolji uslovi za izvođenje nastave. U toku su aktivnosti oko izgradnje fiskulturne sale u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS i lokalnom zajednicom.

Zanimanja u ovoj školskoj godini su: medicinski tehničar, zubno-stomatološki tehničar, fizioterapeutski tehničar i farmaceutski tehničar. 


Powered by WebExpress